ევროპაში მისი შემოტანა მოხდა 1520 წელს. მისმა საოცარმა ხორცმა დააკამყოფილა ევროპელების გემოვნება და მას შემდეგ, ინდაურების მოშენება ხდება როგორც ოჯახებში, ასევე სამრეწველო მასშტაბით. მამალი ინდაურების სიმაღლე ზოგჯერ 1,2 მ სიმაღლეზე და იწონიან 22 კგ-ზე მეტს. ფრინველი ძალიან მომთხოვნია დიდი სივრცის საცხოვრებელი პირობების და მკაცრად დაბ ბალანსირებული სრულყოფილი საკვების მიმართ. სასურველია ინდაურების შენახვა მოხდეს შემოუღობავ ადგილებში, საძოვრებზე დიდი წვდომით. ნაზი, წვნიანი ინდაურის ხორცი ადგილობრივების ერთ-ერთი საყვარელი კერძი იყო. დაკლულ ფრინველს თიხით ასხამდნენ და ნახშირზე აცხობდნენ, შემდეგ დამწვარ ქერქს ჭრიდნენ და წებოვან ბუმბულებთან ერთად აშორებდნენ. ქალები თავიანთ ტანსაცმელში ქსოვდნენ მოკლე და რბილი ბუმბულის მტევნებს, მსხვილ და ნათელ ბუმბულებს საზეიმო ცერემონიებსა და რელიგიურ რიტუალებში დეკორაციებად იყენებდნენ. ინდაურის ფრთების გრძელი და მყარი ბუმბულით, მამრობითი სქესის მონადირეები ბუმბულს აფარებდნენ მათ ისრებს, ყველა სახის ნემსს და ბუმბულს ამზადებდნენ ფეხების გატეხილი და წვეტიანი ძვლებისგან.
100 გრ ინდაურის ნედლი ხორცი შეიცავს 115 კკალ. უცხიმოა და გამოირჩევა ცილების მაღალი შემცველობით. მოხარშული ინდაურის ხორცი შეიცავს 195 კკალ 100 გრ ზე, ხოლო 100 გრ შემწვარი ინდაურის ხორცი შეიცავს 165 კკალ. ამ პროდუქტის ზომიერი მოხმარება არ გამოიწვევს სიმსუქნეს.
ცილები გრ | ცხიმები, გრ | ნახშირწყლები, გრ | წიდა, გრ | წყალი, გრ | კალორ., კკალ | |
---|---|---|---|---|---|---|
23.5 | 1.6 | --- | 1 | 74 | 115 | 115 |
ინდაურის ხორცი არის გემრიელი, ჯანსაღი, დიეტური ხორცი. სხვა სახის ფრინველის ხორცთან შედარებით, ინდაურის ცხიმი მდიდარია A, E ვიტამინებით, მასში ძალიან დაბალია ქოლესტერინის შემცველობა. გარდა ამისა ინდაური ადვილად ათვისებადია და არანაკლებ ადვილად ხდება მისი მონელება და სამართლიანად შეიძლება ეწოდოს დიეტური კვების პროდუქტი. ინდაურის ხორცი მდიდარია ისეთი მიკროელემენტებით, როგორიცაა: ფოსფორი, კალციუმი, კალიუმი, გოგირდი, სელენი, რკინა, ნატრიუმი, მაგნიუმი, იოდი, მანგანუმი. ასევე ვიტამინები: PP, B6, B12, B2.
გემოვნური თვისებებით ინდაური ხორცი თავის ადგილს იკავებს ქათმის და ძროხის ხორცს შორის. მარტივად რომ ვთქვათ, ინდაურის ხორცი ქათმის ხორცზე უფრო გემრიელია და ისეთივე ადვილად ასათვისებელია, როგორც ხბოს ან საქონლის ხორცი. მაგრამ ნატრიუმის (მთავარი უჯრედშორისი მიკროელემენტი) შემცველობით, ინდაურის ხორცი გაცილებით მდიდარია, ვიდრე ძროხის და ღორის ხორცი. ადამიანის ორგანიზმში ნატრიუმის თვისებები ძალიან მნიშვნელოვანია - ის ავსებს სისხლის პლაზმის მოცულობას და უზრუნველყოფს მეტაბოლური პროცესების ნორმალურ მიმდინარეობას მთელს სხეულში. ამიტომ, ინდაურის ხორცის მომზადებისას შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნაკლები მარილი, რაც ძალიან დიდი პლიუსია ჰიპერტენზიის მქონე პაციენტებისთვის, ასევე გულისა და სისხლძარღვთა დაავადებების მქონე პირებისთვის. ამ დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის საკვებში მარილის გადაჭარბებულმა გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს პლაზმის ზრდა, რაც ნიშნავს არტერიული წნევის მატებას.
ინდაურის ხორცი გამოიყენება როგორც დიეტურ საკვებში, ასევე ძეხვეულის, სოსისების, პელმენის დასამზადებლად.
ვინაიდან ინდაურის ხორცი მდიდარია ცილებით, ის გვაძლევს გაცილებით მეტ სასიცოცხლო ენერგიას, ვიდრე ნებისმიერი სხვა ხორცი. ასევე უნდა იცოდეთ, რომ ინდაურის ხორცი ისეთივე მდიდარია ფოსფორით, როგორც თევზი. ინდაურის ხორცი შეიცავს PP ვიტამინს, რომლის ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი დაავადებების წარმოშობა, როგორიცაა ვიტამინის დეფიციტი, ცელულიტი, დარღვევები თავის ტვინში.
ჰიბრიდი კროსი არის კანადური წარმოშობის, აღნიშნული მძიმე ტიპის მაღალპროდუქტიული კროსი (ჰიბრიდი) მიღებულია თეთრი ჰოლანდიური და ბრინჯაოსფერი ფართომკერდიანი ინდაურების ჰიბრიდიზაციით. ჯიშის რეპროდუქტორს წარმოადგენს Hendrix Genetics Company. ფრინველი სწრაფად იმატებს წონაში და აღწევს საშუალოდ 22 კგ. ფრინველები კარგად იტანენ სიცხეს და სიცივეს, და მთელი გაზაფხული, ზაფხული და შემოდგომა ინახება თავისუფულად მიშვებული.
ჰიბრიდული კონვერტორ ექსტერიერი გამოირჩევა ყველაზე სოლიდური გარეგნული მახასიათებლებით, სხეული ოდნავ წაგრძელებული, კუნთოვანი, ძალიან განიერი გულმკერდი, ამასთან ჭარბი ბუმბული და მდიდრული კუდი ვიზუალურად ზრდის მის მოცულობას მინიმუმ 2 -ჯერ. ფრინველის ფეხები ძლიერია, ფართო, ვარდისფერი ან კრემისფერი შეფერილობის. თავი უთმო, პატარაა, განსაკუთრებით ფართო მკერდთან შედარებით. მკვრივი ნისკარტი, კაშკაშა ალისფერი წამონაზარდით, თავზე კანს დაჰკრავს ლურჯი ელფერი. მამლებს და დედლებს აქვთ თეთრი შეფერილობის ბუმბული, რომელიც ალისფერ "საყურესთან" შედარებით ქმნის ლამაზ კონტრასტს. ძალიან ფასობს მამლის ბუმბული - რბილი და მსუბუქია, ანაცვლებს ბატის ბუმბულს. არა მხოლოდ ცოცხალ ფრინველს აქვს მიმზიდველი გარეგნობა, არამედ მის კარკასსაც. ღია შეფერილობის ბუმბულის გამო, კანი ასევე რჩება ღია ფერის და მასზე ბუმბულის ღერო არ ეტყობა.
ინდაურებს აქვთ საკმაოდ მშვიდი ხასიათი და კარგად ეწყობიან ერთმანეთს: სამწყსოს შიგნით ჩხუბი იშვიათი მოვლენაა. მაგრამ ისინი ვერ იტანენ სხვა შინაურ ფრინველებთან სიახლოვეს. ფრინველის სახლში ან ნაკვეთზე, ფრინველები უნდა მოათავსოთ ცალკე ვოლიერში.
მიუხედავად მათი წონისა, ჰიბრიდული კონვერტორი ინდაურები შესანიშნავი მორბენალები არიან და ავითარებენ 45 კმ/სთ -მდე სიჩქარეს. გარდა ამისა, მათ შეუძლიათ ადვილად გადალახონ 2 მ სიმაღლე, ამიტომ გარს უნდა ჰქონდეს შემოვლებული კედლები არანაკლებ 2.5 მ.
ჰიბრიდული კონვერტორის მოშენება ხდება დიეტური ხორცის უმოკლეს დროში მიღების მიზნით.
ახალშობილი ინდაურის ჭუკები იწონიან დაახლოებით 15 გრ, მყარად დგანან ფეხებზე და ძალიან მოძრავები არიან. სათანადო და დროული კვებით, 4 კვირის განმავლობაში, მამალი და დედალი იმატებს 1 კგ -ზე მეტს. მე -10 კვირისთვის მამალი ინდაურები იწონიან 7,5 კგ -ს, ხოლო დედალი ინდაურები 6 კგ -ზე მეტს. მამალი აღწევს თავის მაქსიმალურ წონას 22 კვირის განმავლობაში-22-23 კგ-ს, ხოლო დედლები 17-18 კვირაში -12-12.3 კგ-ს. ამ პერიოდისთვის ინიშნება ფრინველის დაკვლა. კარკასიდან ხორცის სუფთა წონა შეადგენს 85%-ს. აქედან 30% არის მკერდი - ხორცის ყველაზე დიეტური და გემრიელი ნაწილი.